Naziv djela: “Ubuntu za svaki dan”

Ime autora: Mungi Ngomane

Naziv izvornika: “Everyday Ubuntu”

S engleskog prevela: Radha Rojc-Belčec

Godina izdanja: 2021.

Nakladnik: V.B.Z. d.o.o.

“Moja je ljudskost neraskidivo povezana s tvojom.

(nadbiskup Desmond Tutu o biti Ubuntua)

Ja jesam zato što ti jesi – malo je koja životna filozofija autoricu ovih redaka dotaknula kao što je to učinio ubuntu, afrička mudrost o povezanosti s drugim ljudima. Prepoznajući unutrašnju vrijednost svakog čovjeka, ubuntu nas uči vještini “hodanja u tuđim cipelama“; zamišljanja samog sebe u položaju drugog, a sve s ciljem razvijanja suosjećanja i razumijevanja – osobina kojih današnjem svijetu pandemija i kaosa zabrinjavajuće nedostaje. Vjerovati da su svi ljudi dobri čini se potpunom utopijom – kako, naime, iz čovjeka našeg svagdašnjeg iscijediti kap dobrote kad svi plivamo u oceanu ispod čije površine žive čudovišta nasilja, rata, gladi, siromaštva, bolesti?
Dobitnik Nobelove nagrade za mir, nadbiskup Desmond Mpilo Tutu, koji se smatra jednim od najznačajnijih promicatelja ubuntu filozofije i kroz čiju je prizmu prvo sagledao južnoafričko društvo, a poslije preuzeo važne zasluge za promicanje iste među političarima, aktivistima i znanstvenicima širom svijeta, svojim je djelovanjem uspio dokazati istinitost izreke da ćemo, kad odlučimo gledati dobro u drugim ljudima, na kraju isto pronaći i u sebi. Krenuvši od apartheida kao jednog od najgorih sustava rasne segregacije, stvorenog pod snažnim utjecajem rasizma i protestantskog fundamentalizma, koji je ne samo sprječavao poistovjećivanje rasa jednih s drugima, već i međusobno iskazivanje solidarnosti i empatije, Tutu je nastojao u svijet odaslati poruku kako je apartheid ljude učinio manje čovječnima, neuspješnima u pokušaju međusobnog dijeljenja moći, bogatstva, zemlje, životnih prilika. Jedna je rasa podređena drugoj, crnci su manje vrijedni od bijelaca – iako bi se na prvi pogled moglo učiniti kako su na gubitku bili jedino oni tamne boje kože, a bijelci povlašteni i zaštićeni, Desmond Tutu tvrdio je kako je apartheid jednako naudio svima – crncima je oduzeo prava i mogućnosti, a bijelcima priliku postati moralnijima i humanijima.

„Bez opraštanja nema budućnosti.“

(Desmond Tutu)

Mungi Ngomane, unuka nadbiskupa Desmonda Tutua, u svojoj je knjizi “Ubuntu za svaki dan” slijedila stope svog djeda, u četrnaest jednostavnih, a mudrih pouka južnoafričkog naroda podsjećajući kako nije naša neovisnost ono što nam daje dostojanstvo – mogućnost ostati ono što jesmo, već radije naša međuovisnost, sposobnost suosjećanja i suradnje jednih s drugima, priznavanja vlastite ranjivosti te prihvaćanja raznolikosti i opraštanja kao osobine snažnih.
Nitko ne zna sve, ali svatko zna nešto, kaže stara afrička poslovica i upravo je to jedna od najsnažnijih grana velike, velikodušne krošnje ubuntua – međusobna povezanost, doprinos svakog od nas jednoj velikoj društvenoj cjelini koje zapravo niti ne može biti ako svi nismo prožeti osjećajem ljudskosti kao zajedničke vrijednosti, nečeg neraskidivo povezanog s našim opstankom. Nerijetko zaboravljamo i kako je vrijeme najveći i najmudriji učitelj, pa se često tražimo u njemu, umjesto da ga pronađemo u sebi. Čineći dobro za druge. Jer, svaki, pa i najmanji kotačić, neophodan je dio bez kojeg se veliki mehanizam ne može pokrenuti punom snagom. Kad naučimo biti maleni jedni pred drugima, a opet cijeniti veličinu svakog od nas, tad ćemo znati da je ubuntu našao put i do našeg srca.

“Ako mislite da ste premaleni da biste nešto promijenili, onda nikad niste proveli noć s komarcem.

(Afrička poslovica)